Kun keskustelemme kuluista ja omien kulujen tuntemisesta, saamme lähes aina yhden ja saman kysymyksen. Se kuuluu “pitääkö minun kirjata kuluni tarkasti ja budjetoida?”

Vakiovastaus on: se riippuu. Katsotaan nyt mistä se riippuu ja mikä vastaus on sinun kohdallasi.

Mistä se riippuu?

Ihan ensimmäiseksi voimme kääntää kysymyksen toisin päin: jääkö sinulle nykyisellä rahankäytöllä niin paljon rahaa säästöön kuin mitä haluaisit?

Jos vastasit myöntävästi, sinun ei tarvitse seurata kulujasi tai budjetoida. Mutta jos vasta kieltävästi, sinun tarvitsee.

Esitetään seuraavaksi jatkokysymys: tiedätkö mihin rahasi menevät vai jääkö sinulle usein sellainen fiilis, että rahat vaan katosivat tililtä, vaikket oikeastaan ostanut mitään?

Jos tiedät tarkasti mihin rahasi menevät, tiedät jo mistä karsia. Siispä karsimaan. Jos et tiedä, vaan kuulut siihen enemmistöön, jolta raha vaan maagisesti katoaa tililtä, tarvitset kulujen seurantaa.

Kyllä, seuranta ja budjetointi on hankalaa

Kuulen päässäsi muodostuvan vastalauseen:

“Se on niin h*lvetin työlästä ja tylsää, etten millään jaksaisi!”

Tiedän. Kokemusta löytyy. Kulujen seuraaminen ja vertaaminen budjettiin on puuduttavaa ja turhauttavaa. Silti se on tehokkain keino saada oma talous ylijäämäiseksi.

Minulla on myös hyviä uutisia. Seurantaa ei tarvitse jatkaa tästä iäisyyteen. Jonkin ajan kuluttua hahmotat kulusi melko hyvin ja osaat varmasti summata päässäsi mihin on mennyt normaalia enemmän ja mihin normaalia vähemmän rahaa. Kirjanpitoa katsomatta. Siinä vaiheessa seurannan merkitys vähenee.

Miten seurantaa kannattaa käytännössä tehdä?

Unohdetaan hetkeksi budjetointi ja keskitytään kulujen seurantaan. Kulujen seuraamisen tarkoituksena on ymmärtää mihin rahat kuluvat. Siispä kulut pitää kirjata johonkin.

Yksinkertaisimmillaan kulujen seurantaan riittää ruutupaperi ja lyijykynä. Kirjaa jokainen ostos ja lasku listaan, mukaanlukien käyttämäsi euromäärä. Kuun lopuksi lasket kulut yhteen ja niputat ne, esim. asumisen, ruokakaupan, harrastusten ja liikkumisen otsikoiden alle. Voila, ensimmäinen kulukalkyyli on valmis.

Helsingin Sanomat julkaisi 4.11.2018 jutun, jossa radiojuontaja Laura Friman kertoo, kuinka hän on seurannut kulujaan jo vuosikymmenen ajan.

Ruutupaperin ja lyijykynän lisäksi kulujen seuraamiseen löytyy läjäpäin moderneja vaihtoehtoja. Tietyt pankit tarjoavat automaattista kuluanalyysiä pankkikorttiostoista ja pankkitililtä maksetuista laskuista. Lisäksi Applen AppStoresta ja Googlen Play-kaupasta löytyy kasa erilaisia sovelluksia kulujen seuraamiseen kännykällä. Tällaisia ovat esimerkiksi:

Olen itse kokeillut kolmatta menetelmää. Kopioin verkkopankista kaikki tapahtumat Exceliin ja lisäsin jokaiselle tapahtumalle selitteen, esimerkiksi “Ravintola”. Sitten summasin ne kaikki. Lopputuloksena oli yhteenveto kuukauden menoista.

Microsoft on myös huomannut, että monet käyttävät Exceliä kulujen seurantaan. Niinpä heillä on tarjolla ilmainen, englanninkielinen pohja tätä tarkoitusta varten. Voit ladata sen täältä.

Uskallan lyödä vetoa, että tämä harjoitus paljastaa jotain yllättävää. Eräällä aloitteleva talousviisaalla oli löytänyt mm. yllättävän ison kuluerän nimeltä “Lahjat ja kortit”. Toinen aloitteleva talousviisas järkyttyi urheiluvälineiden kahmaisemasta rahamäärästä ja kolmas ravintolasyömisestä.

Entä budjetti, mikä idea siinä on?

Budjetin idea on seuraava: kun tiedät mihin rahasi nyt menevät, teet päätöksen paljonko rahaa aiot ko. asioihin jatkossa käyttää. Tämä päätös on käytännössä budjetti.

Jos päätät esimerkiksi käyttää 750 euroa asumiseen ja 250 euroa ruokaan, tiedät, että asuminen ja syöminen vaativat yhteensä 1 000 euroa rahaa.

Kun jatkat kulujen seuraamista ja lasket esim. viikoittain kulutilanteen, tiedät, oletko budjettia edellä vai jäljessä ja näet, mistä pitää loppukuun ajan tinkiä.

Kuten kulujen seuraamiseen, myös budjettiin löytyy paljon erilaisia välineitä. Ruutupaperi, Excel ja erilaiset sovellukset, jotka ovat nimenomaan tähän käyttöön suunniteltuja.

Budjetin teossa kannattaa verrata omia kulujaan siihen, millä ihmisen pitäisi tulla toimeen. Voit aloittaa katsomalla Kuluttajatutkimuksen tekemää viitebudjettia, jonka esittelimme jutussa Miten paljon normaali eläminen maksaa.

P.S. Inspiraatioksi voit tutustua tarinaan Reddit-palvelussa henkilöstä, joka otti ohjat omasta taloudestaan seurannalla ja budjetoinnilla. 

P.P.S Jos säästäminen tuntuu hankalalta kulujen seuraamisesta ja budjetoinnista huolimatta, katso myös Säästämisopas ihmisille, jotka eivät vaan osaa säästää sekä Onnellisen kitupiikin haaste.