Tuntuuko sinusta koskaan siltä, että rahat vain katoavat jonnekin, mutta et tiedä oikein minne? Jotta sinun ei tarvitse kirjata jokaista senttiä muistiin, teimme listan muutamista yleisistä rahanrei’istä, jotka satoja tai jopa tuhansia euroja vuodessa lähes huomaamatta.

Viihdepalvelut

Netflix, Spofity, HBO Nordic, CMore ynnä muut. Jokainen palvelu itsessään on edullinen, mutta yhdessä niistä muodostuu helposti iso summa. Varsinkin, jos perheenjäsenillä on erillisiä tilauksia, joita ei ole niputettu perhetilaukseksi.

Jos sinulla on käytössäsi esimerkiksi Netflix, HBO ja Spotify, niin kyseisiin palveluihin hulahtaa 7,99€/kk + 9,90€/kk + 9,99€/kk = 27,88€/kk, eli 334,56€ vuodessa. Se on sievoinen summa!

Nettiyhteydet ja kännykkäliittymät

Koska olet viimeksi vaihtanut nettiliittymää joko eri toimittajalle tai nykyisellä toimittajalla uuteen pakettiin? Yleensä pelkkä soitto nettiyhteyden tarjoajalle karsii kympin verran kuussa kuluja pois, eli toista sataa vuodessa, huonontamatta palvelutasoa lainkaan.

Operaattorit muuttavat hinnoitteluaan jatkuvasti ja kilpailu painaa hintoja alas. Mutta alennetut hinnat eivät tule automaattisesti käyttöön vanhoille asiakkaille. Niinpä soitto operaattorille kerran vuodessa on kannattava sijoitus. Siinä saa joko nopeamman yhteyden samalla rahalla, tai useamman kympin – tai useamman satasen, tuntipalkan työlleen.

Tämä mekanismi ei rajoitu nettiyhteyksiin ja kännykkäliittymiin, vaan kaikki kuukausimaksulliset palvelut kannattaa kilpailuttaa säännöllisesti.

Asuntolainan korot

Asuntolainan korko on kuluerä, jossa voi päästä todella hyville tuntipalkoille mitattuna säästetyssä rahassa. Teimme taannoin oman kokeilun, jossa saimme säästöä tunnin työllä 900 euroa vuodessa ilman, että tarvitsi edes vaihtaa pankkia.

Asuntolainan korossa on todennäköisesti mahdollista säästää rahaa, jos yksi tai useampi alla olevista ehdoista täyttyy:

  • Palkkasi tai talouden yhteenlasketut tulot ovat nousseet lainan ottamisen jälkeen
  • Asuntojen hinnat asuinalueellasi, ja näinollen asuntosi vakuusarvo, ovat nousseet
  • Jollakin pankilla on nyt tai on ollut äskettäin agressiivinen asuntolainakampanja
  • Kilpailu on kiristynyt lainan ottamisen jälkeen
  • Korkotaso on ollut pitkään matala
  • Et ole ottanut lainaa poikkeukselliseen aikaan ja saanut esim. alle 0,3% marginaalia lainallesi

Ulkona syöminen

Olen valmis nostamaan käteni ja tunnustamaan: ulkona syöminen on paheeni. Kulutan siihen paljon enemmän kuin mitä minun tarvitsisi. Mutta niin tekevät monet muutkin.

Aloitetaan ulkona syömisen hinnan tarkastelu aterioiden kautta.

Aamiaista suomalaiset tyypillisesti syövät kotonaan, eikä aamiainen (varsinkaan arkisin) yleensä mene pröystäilyn puolellle. Niinpä jätämme aamiaisen omaan rauhaansa ja siirrymme suoraan lounaaseen.

Lounas on yleisin ulkona syöty ateria. Yksi selkeä mittari ulkona syödyn lounaan hinnalle on verottajan määräämä enimmäisarvo ravintoedulle, esimerkiksi lounassetelille. Se on kirjoitushetkellä 10,40 euroa.

Työpäiviä kertyy vuodessa 251 kappaletta ja jos vähennämme niistä 25 lomapäivää, tulee tavanomaisia työmaalounaita 226 kappaletta vuodessa. Kerrottuna 10,40 euron hinnalla, se tekee yhteensä 2 350,40 euroa.

Lounaat ovat yleensä edullisia verrattuna illallisiin. Illallisen kulut voivat vaihdella alle kympistä satoihin euroihin henkeä kohden. Jotta esimerkkilaskelmamme pysyisi jossakin kohtuudessa, otin laskentaperusteeksi yleisimmän hinnan, joka löytyi ravintolaillalliselle elämyslahjoja kauppaavasta verkkokaupasta. Se oli 80 euroa per henki, eli 160 euroa pariskunnalta.

Katsotaan sitten mitä ravintolaillallisista saa pulittaa.

  • Kerran kuussa hintaa kertyy 12 x 160 = 1920 euroa vuodessa
  • Kerran viikossa hintaa kertyy 52 x 160 = 8 320 euroa vuodessa

Oikein ahkerasti ulkona syövältä voi siis kulua kymppitonni vuodessa, jos hän syö kaikki lounaansa ravintolassa ja vielä vie puolisonsa kerran viikossa ulos syömään. Melko kallista.

Tupakointi

Tupakointi on kallista lystiä ja sitä harrastavat korostetun paljon juuri pienituloiset, joiden lompakkoon tämä pahe iskee kovimmin.

Tehdään nopea laskelma. Sanotaan, että aski maksaa 7 euroa ja poltat puoli askia päivässä. Tällöin pahe kustantaa 0,5 x 365 x 7 = 1 277,50 euroa vuodessa.

Jos lopetat, sijoitat ensimmäisen vuoden säästöt ja unohdat ne, sinulla on 20 vuoden päästä kasassa melkein 5000 euroa. Toisaalta säästämistä ei kannata lopettaa, sillä jos säästät samat tupakkarahat koko 20 vuoden ajalta ja sijoitat ne, niin 7% kasvutahdilla potti kasvaa yli 60 000 euron. Tässä laskelmassa ei ole edes huomioitu tupakan nousevaa hintaa.

Uhkapelit, kuten lotto

Suomessa on noin 4,5 miljoonaa yli 15-vuotiasta. Jos jaamme Veikkauksen 3,2 miljardin euron liikevaihdon tällä määrällä, keskimääräinen suomalainen käyttää veikkauksen rahapeleihin 717€ vuodessa.

Jos vertaamme tätä yksin asuvan henkilön viitebudjettiin, joka on noin 1400€/kk, niin uhkapeleihin käytetään pelkästään Veikkauksen osalta noin 4% verrattuna koko vuoden kohtuullisiin elinkustannuksiin. Se on paljon.

Koska uhkapelit tilastollisesti tuottavat tappiota, kannattaa moisesta toiminnasta selkeästi säästää. Veikkaus tekee noin kolmanneksen liikevaihdostaan tulosta, joten pelaajat jäävät selkeästi tappiolle tässä yhtälössä.

Lyhytaikaiset lainat

Lyhytaikainen ja vakuudeton laina on kallista. Summat voivat tuntua pieniltä, mutta ajan myötä hurjat prosentit kasvattavat ison kasan euroja korkokuluina.

Pikavippien korot vaihtelevat noin 50 prosentista jopa yli 4000 prosenttiin. Hurjimmillaan korot kasvavat alkuperäistä lainasummaa isommaksi nopeasti. Siksi olemmekin tehneet ohjeet pikavipeistä eroon pääsemistä varten.

Luottokorttien korot eivät ole edullisia nekään, vaikka kalpenevatkin pikavippien rinnalla. Taloussanomat uutisoi Suomen Rahatiedon vertailusta, jossa luottokorttien korot vaihtelivat 5-12 prosentin välillä.

Jos säästämisen sijaan haluat kasvattaa tulojasi, suosittelemme lukemaan pomon vinkit palkkaneuvottelujen.