Haluat siis lisää liksaa, muttet tiedä miten se onnistuu? Tässä vinkkejä palkkaneuvotteluja varten.

Selvitä mistä työnantajasi on valmis maksamaan

Erilaisilla työnantajilla on hyvin erilaiset tavat määritellä miten paljon palkkaa he ovat valmiita maksamaan sinulle. Käydään läpi muutama tyyppiesimerkki.

Isossa yrityksessä palkkatasot on tyypillisesti määritelty. Tietynlaisesta tehtävästä tai tietyllä organisaation tasolla on erilaiset palkkahaitarit, joiden välillä palkka tyypillisesti on. Niiden yli mennään vain poikkeustapauksissa. Voi myös olla, että esimiehelläsi on joko tietty yläraja, jota hän ei voi yksin ylittää tai tietty kokonaisbudjetti palkankorotuksille, jonka hän joutuu jakamaan koko tiimin tai koko yrityksen kesken.

Pienessä yrityksessä palkka on isoa yritystä useammin suoraan johdettu siitä, miten paljon arvoa tuotat yritykselle. Tämä johtuu puhtaasti siitä, että pienemmässä yrityksessä on helpompi nähdä yksittäisen henkilön tuoma arvo esimerkiksi laskutuksen, myynnin tai tuotannon muodossa verrattuna isompaan ja monimutkaisempaan yritykseen.

Julkisella sektorilla on eniten sääntöjä palkkatasoja koskien. Tyypillisesti palkkatasot ovat määriteltyjä ja niitä nostetaan erilaisilla lisillä, kuten kokemuslisillä. Tässä tapauksessa erilaiset lisät on tyypillisesti selvitettävissä julkisista tai sisäisistä dokumenteista, jolloin sinulla on valmis lista asioista joiden avulla voit parantaa neuvotteluasemaasi.

Vaikka useimmilla organisaatioilla on selkeät säännöt, joko viralliset tai epäviralliset, palkanmuodostuksen suhteen, on hyvä muistaa, että poikkeuksia tehdään aina ja kaikkialla. Mutta poikkeuksen saaminen vaatii yleensä sen, että olet oikeasti poikkeuksellisen hyvä tai poikkeuksellisen arvokas. Jos tilanne on tämä, voit neuvotella lähes mitä vaan, kunhan tuotat työnantajallesi roimasti pyyntiäsi enemmän.

Kartoita markkina, eli selvitä työkavereiden palkat

Tiedätkö mitä vastaavissa tehtävissä toimivat työkaverit tienaavat? Luultavasti et. Hyvä uutinen on, että tämän asian selvittäminen on hyvin helppoa.

Ennen kuin selvität kollegoiden liksat, haluan antaa varoituksen: työkavereiden palkan selvittäminen voi pahimmillaan tehdä sinusta katkeran ja merkittävästi huonontaa suhdettasi työkavereihisi. Miksi? Koska todennäköisesti jollakin on paljon parempi palkka kuin sinulla. Kun se selviää, tulet pitämään tilannetta epäreiluna, vaikkei se välttämättä olekaan. Erilaisiin palkkoihin on satoja syitä, eivätkä läheskään kaikki liity osaamiseen, työmoraaliin, kokemukseen tai töiden tulokseen.

Jos varoituksestani huolimatta olet valmis kohtaamaan tilanteen, se onnistuu helposti. Voit selvittää kenen tahansa tulot soittamalla verottajalle. Verotettavat tulot ovat julkisia, vaikka verottaja rajoittaa niiden julkaisua massana. Soita siis verottajalle ja pyydä haluamiesi kollegoiden verotiedot. Verottaja antaa ne puhelimessa.

Tiedustelua varten tarvitset kollegasi nimen ja asuinkunnan. Jos samassa kunnassa asuu useampi samanniminen ihminen, tarvitset lisäksi syntämävuoden. Jos sekään ei yksilöi kollegaasi, tarvitset hänen koko nimensä.

Kun tiedät muiden samanlaisissa tehtävissä työskentelevien palkkatason tiedät, mitä on realistista pyytää. Yleensä järkevä taso on hieman vähemmän kuin parhaiten tienaava kollega. Jos haluat olla parhaiten tienaava, sinun pitää myös olla paras. Toiseksi tai kolmanneksi parhaisiin tienesteihin on paljon helpompi päästä kuin ykkössijalle.

Perustele arvon kautta

Suurin virhe, mihin palkkaneuvotteluissa törmään, on perustelu itsensä kautta.

Minä ansaitsen lisää palkkaa, koska olen kokenut ja minulla on koulutus.

Minun pitää saada lisää palkkaa, koska minulla on iso asuntolaina ja mieheni on jäämässä opintovapaalle, joten minun täytyy rahoittaa suurempi erä perhemme kuluista.

Tämä on yleensä täysin väärä lähestymistapa. Parempi tapa on kertoa miksi olet nyt arvokkaampi firmalle kuin mitä olit vuosi, kaksi tai kolme vuotta sitten. Silloin päähenkilön roolissa on joko yritys tai esimies, et sinä. Haluat myydä minkä takia olet arvokas ja se tapahtuu perustelemalla millaisia hyötyjä muut saavat sinusta. Eli kyse on muista, ei sinusta.

Keskustelin äskettäin tuttavani kanssa, jonka työhakemus käsitteli lähinnä häntä. Kysyin miksi ja vastaus oli, että “minä kerron itsestäni ja he arvioivat, olenko sopiva”. Olin tietysti eri mieltä, koska mielestäni kyse on nimenomaan työnantajasta ja siksi perustelun pitää tapahtua heidän näkökulmastaan käsin. On laiskaa ulkoistaa ajattelu jollekin muulle, eteenkin jos tämä toinen henkilö maksaa sinulle.

Parempi vaihtoehto olisi esimerkiksi:

Kaksi vuotta sitten pystyin tuottamaan keskinmäärin kolme keskiluokan vimpainta päivässä. Kävin läpi tuotantoani ja nykyisin tuotan keskimäärin kuusi parhaan laatuluokan vimpainta päivässä. Jos asiaa miettii yrityksen näkökulmasta, tuotan kolme kertaa enemmän arvoa kuin mitä tuotin kaksi vuotta sitten. Tästä syystä ehdottaisin, että palkkaani nostettaisiin 20%. Yritys tekee minun työpanoksellani tämän palkankorotuksen jälkeenkin merkittävästi enemmän tulosta verrattuna kahden vuoden takaiseen ja samalla saatte motivoituneemman työntekijän, koska näen joka kuukausi palkkakuitistani, että tämä kehitys on ollut arvokasta.

Jos kokemukseni osuu oikeaan, moni lukija miettii, että heidän arvoaan on todella vaikea esittää näin konkreettisella tasolla. Ja juuri se on suurin ongelma palkkaneuvottelussa. Mitä paremmin osaat perustella yrityksen saaman, paremman arvon, sitä todennäköisemmin palkankorotuspyyntösi hyväksytään.

Asenne, muista aina asenne

Vanha viisaus kertoo, että taitoja voi aina kouluttaa, mutta asennetta on vaikea muuttaa. Siksi asenteesi on yksi tärkeimmistä neuvotteluvalteista.

Ennen kuin jatkan, haluan kiinnittää huomiota yhteen sitkeästi elävään väärinkäsitykseen asenteita koskien. Se on uskomus, että hyvä asenne tarkoittaa mielistelyä tai myöntävää vastausta kaikkeen mitä esimies tai johto sanoo.

Jees-miehiä on kymmenen tusinassa. Yleensä hyvä asenne tarkoittaa rehellistä halua tehdä sitä, mikä on yritykselle ja sen asiakkaille parasta. Se tarkoittaa myös kykyä astua ulos omasta tehtävästään, jotta voi todeta, että joskus joku oman tehtävän kannalta älytön asia on silti arvokasta kokonaisuuden kannalta. Se tarkoittaa myös rehellisyyttä johtoa kohtaan silloin, kun johto on mielestäsi tekemässä vääriä päätöksiä. Ei valittamalla ja sanomalla, ettei tämä ikinä tule toimimaan, vaan kertomalla, mikä olisi kokonaisuuden kannalta parempi ratkaisu.

Onnea matkaan!

Haluan vielä muistuttaa, ettei sinulla välttämättä ole mahdollista saada nykyisestä tehtävästäsi merkittävästi enempää palkkaa. Jos näin on, joudut arvioimaan olisiko joku muu tehtävä joko nykyisellä työnantajallasi tai toisella työnantajalla rahallisesti houkuttelevampi.

Usein palkka nousee tehtävissä, jossa tekijöistä on pula, kuten vaikkapa hyvistä koodareista. Palkka nousee myös vastuun kasvaessa, kuten esimiestöissä. Lisäksi palkka nousee, kun työn rahallinen tuotto on helppo mitata, esimerkiksi myyntitöissä.

Toivotan näillä eväillä onnea palkkaneuvotteluihin!