Pitäisikö jostakin taikoa lisää kahisevaa taskuun? Keräsimme tähän erilaisia keinoja saada lisää tuloja. Aloitamme helpoista keinoista, jotka voi tehdä tässä ja nyt. Sitten etenemme kohti hankalampia ja pitkäkestoisempia, mutta tuottavampia keinoja.

Listan kaksi ensimmäistä keinoa ovat hyvin lyhytjänteisiä, eikä niitä voi tai kannata jatkaa hamaan tappiin. Kolme viimeistä, sen sijaan, toimivat hyvin pidemmällä aikavälillä.

1. Tee ylimääräinen tai pidempi työvuoro

Myyntimiesten vanha totuus kertoo, että nykyiselle asiakkaalle on helpompi myydä lisää, kuin etsiä kokonaan uusi asiakas. Sama pätee sinuun ja minuun tulojemme suhteen. Kaikista helpoin tapa hankkia lisää tuloja on tehdä enemmän töitä nykyiselle työnantajalle.

Kaikilla ei tietenkään ole mahdollisuutta pelata työvuorojen tai työtuntien kanssa, mutta monelle helpoin tapa hankkia lisää tienestejä on tehdä ylimääräinen vuoro, normaalia pidempi vuoro tai vuoro, josta maksetaan parempia lisiä.

Enemmän tunteja tarkoittaa yleensä enemmän rahaa.

2. Myy tarpeettomia tavaroita

Tori.fi, Facebook Marketplace ja Facebookin kirppisryhmät ovat vain muutama esimerkki kuinka voit päästä eroon turhasta roinasta nopeasti. Nettikirppikset voivat välillä vaatia pitkää pinnaa, mutta niiden avulla turhiksi käyneet tavarat muuttuvat euroiksi nopeasti ja tehokkaasti.

Jotkut tykästyvät netissä, etenkin eBayssä, myymiseen niin paljon, että siitä tulee heille bisnes. Tällaisessa tapauksessa yrittäjät etsivät ensin ostettavaa netistä alhaisella hinnalla ja myyvät eteenpäin kalliimmalla.

3. Pyydä palkankorotusta

Hassua kyllä, palkankorotuksen saa joskus ihan vaan pyytämällä. Ei sen kummempaa. Pelkkä pyytäminen ei silti ole paras strategia palkkaneuvotteluissa. Se on kuitenkin parempi strategia kuin vaatiminen, joka harvoin toimii.

Paras tapa edetä palkkaneuvotteluissa on miettiä miksi olet työnantajan kannalta arvokkaampi kuin ennen ja perustella korotuspyyntö näin. Lisää vinkkejä palkankorotuksen pyytämiseen saat tästä kirjoituksesta.

4. Sijoita rahaa

Sijoittaminen on eräänlainen catch-22. Jos haluat lisää tuloja sijoittamalla, tarvitset ensin riittävästi tuloja, jotta voit säästää niistä sijoitettavaa pääomaa. Toisaalta asia toimii täysin samalla tavalla toiseen suuntaan: jos rahaa jää säästöön ja säästöt sijoittaa, rahaa jää entistä enemmän säästöön, koska myös sijoitukset tuottavat. Tätä kutsutaan korkoa korolle -ilmiöksi.

Vanha viisaus auttaa valitsemaan parhaan ajankohdan sijoittamisen aloittamiselle:

Paras ajankohta aloittaa sijoittaminen on 20 vuotta sitten. Toiseksi paras on juuri nyt.

Olemme kirjoittaneet oppaat kuinka aloitat osakesijoittamisen ja kuinka ostat ensimmäisen sijoitusasuntosi.

5. Suunnittele urapolkusi kohti paremmin tuottavia tehtäviä

Jos haluat kasvattaa tulojasi työntekijänä, kannattaa miettiä mistä yritykset ovat valmiita maksamaan enemmän. Tyypillisesti suurempia tuloja voi hakea seuraavien aihealueiden kautta:

  • Vastuu. Suuremman vastuun mukana seuraa tyypillisesti isompi tilipussi. Vastuulla on kuitenkin seurauksensa ja kannattaa miettiä, miten paljon enemmän stressiä ja töitä on valmis ottamaan kontolleen.
  • Kysyntä. Mitä suurempi kysyntä tietylle osaamiselle tai roolille, sitä isommat tulot sen mukana seuraavat. Kirjoitushetkellä mm. ohjelmistokehittäjille on hyvät markkinat ja siten tyypilliset tulot ovat muodostuneet monia muita asiantuntijarooleja suuremmiksi.
  • Erikoistuminen. Erikoistuminen on tietynlainen riskisijoitus. Erikoistuneille ammattilaisille maksetaan tyypillisesti parempaa liksaa, mutta jos erikoistumisala kärsii, samanlaista tulotasoa on vaikea löytää oman erikoisalueen ulkopuolelta.
  • Tuottavuus. Yritykset maksavat viime kädessä tuloksista. Tuottavuus tarkoittaa kykyä tuottaa tuloksia tietyssä ajassa. Joten korkeampi tuottavuus tarkoittaa, että tuotat samassa ajassa enemmän tuloksia kuin mitä tuotit ennen. Tosin työnantajasi pitää nähdä, että tuloksia todella tulee enemmän, mistä pääsemme listan viimeiseen kohtaan.
  • Tulosten mitattavuus. Koska yritykset ovat valmiita maksamaan tuloksista, omaa liksaa on helpompi nostaa, kun juuri sinun työpanoksesi tulokset ovat mitattavissa. Tästä syystä myyntihommissa voi tienata mukavasti, myynnin mukaan maksettavien provisioiden muodossa.

6. Aloita sivubisnes ja ansaitse lisää tuloja

Varsinaisten töiden lisäksi tuloja voi lisätä oman sivubisneksen avulla. Sivubisnes löytyy listan häntäpäästä, koska useimmille sivubisneksen aloittaminen on melko työläs hanke jo siksi, ettei siihen ole helppoa reseptiä. Usein sivubisneksen aloittaminen vaatii yrityksen ja erehdyksen kautta tapahtuvaa oppimista, ennen kuin bisnes pyörii mukavasti.

  • Verkkokauppa. Verkkokauppa on siitä mukava bisnes, että sitä voi tehdä ajasta ja paikasta riippumattomasti. Verkkokauppaa voi pyörittää pienimuotoisesti kotoa käsin ja bisneksen kasvaessa varaston, toimitukset ja asiakaspalvelun voi ulkoistaa. Digitaalisten tuotteiden myyjillä koko toiminta on automatisoitavissa.
  • Valmennusbisnes. Jokainen meistä osaa jotakin, mitä joku muu haluaa oppia. Valmennusta voi tehdä kasvotusten tai netin välityksellä. Usein kynnys valmennustoiminnan aloittamiseksi on matala, mutta sen takia myös kilpailua on paljon.
  • Keikkatyöt. Erilaisia keikkatöitä voi tehdä esimerkiksi netin keikkojen välityspalveluiden, kuten Upwork ja 99Designs -palvelujen kautta.
  • Asunnot ja kiinteistöt. Asuntoihin voi sijoittaa ja ryhtyä vuokranantajaksi. Asuntoja voi myös ostaa huonokuntoisena, remontoida ja myydä eteenpäin kalliimmalla. Muista tehdä kotiläksysi huolella ennen tällaiseen bisnekseen ryhtymistä.

Tiedän kyllä, etteivät nämä muutamat ideat vielä toimi riittävänä oppaana oman sivubisneksen aloittamiseksi. Niiden on tarkoitus toimia inspiraationa, kun mietit mitä voisit tehdä sivubisneksenä. Tulemme myöhemmin julkaisemaan enemmän tietoa joistakin näistä sivubisnesmahdollisuuksista ja esittelemään kuinka muut ovat tämän tehneet. Joten pysykää kanavalla.