Meillä suomalaisilla oli käytössämme yli 2,7M henkilöautoa vuonna 2019 ja toisin kuin voisi kuvitella määrä on jatkanut tasaista kasvua vuodesta toiseen. Auto onkin monessa taloudessa kallein hankinta asunnon jälkeen ja siksi sen hankintaan ja kustannusten laskentaan kannattaa käyttää hieman aikaa, säästösi voi nimittäin olla merkittävä. Seuraavaksi kerromme hieman mitä sinun kannattaa ottaa huomioon ja miten saat hankittua auton juuri sinulle parhaalla tavalla.

Merkillä on väliä: Toyota, Skoda ja Volskwagen jyräävät edelleen

Auton ylivoimaisesti kallein kustannus syntyy kun auton arvo käytön ja iän myötä laskee. Auton hinta laskee eniten parin ensimmäisen vuoden aikana riippumatta siitä, ajetaanko autolla vähän vai paljon. Suomalaisten suosikkiautomerkit ovat vuodesta toiseen hyvin samanlaiset ja listan kärjessä pyörivät merkit kuten Toyota, Skoda ja Volkswagen, tämä on hyvä ottaa huomioon autoa valittaessa, usein suositut merkit ovat kysyttyjä myös käytettyjen autojen markkinoilla ja näin ollen auton arvo ei alene yllättävästi, joskin yleisimmissä malleissa voi ajoittain olla ylitarjontaa käytetyillä markkinoilla.

Automerkkeihin liittyy usein myös paljon mielikuvia ja näkemyksiä, jotka vaikuttavat eri merkkien suosioon, yleisesti saksalaiset ja japanilaiset merkit ovat olleet kyselytutkimuksissa korkealla luotettavuuden osalta. Harvinaisemmilla merkeillä kysyntää on usein vähemmän, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti myöhemmin jälleenmyyntihintaan, toki poikkeuksiakin on, mutta silloin täytyy tietää mitä on ostamassa.

Oletko ostamassa autoa? Katso millaisen rahoituksen voit saada Autoluotto.fi:n kautta.

Käyttövoiman valinnalla ja auton huolenpidolla voidaan varmistaa että autosta saadaan myytäessä paras mahdollinen hinta. Helpoin tapa arvioida auton arvon aleneminen on vierailla esimerkiksi nettiauto.com tai autotalli.com sivuilla ja hakea oman merkin ja mallin mukaan suunnitellun pitoajan ja ajokilometrien mukaan.

Esimerkki:

Käytössäsi on vuoden 2019 automalli ja 30 000km mittarissa ja ajat vuodessa 15 000km nyt haluaisit tietää miten paljon autosta maksetaan esimerkiksi 4 vuoden kuluttua. Hae netistä saman automallin vuoden 2015 malleja, joilla on ajettu n 90 000km. Huomaathan että autoliikkeiden hinnoissa on aina neuvotteluvaraa ja autoliikkeen kate, mutta saat silti suhteellisen hyvän käsityksen siitä paljonko autosi arvo alenee tulevien vuosien aikana verrattuna maksamaasi ostohintaan.

Samantyyppiset autot, mutta eri vuosimallia ja eri kilometreillä

Uusia autoja myydään joka vuosi 100 000 ja käytettyjä 600 000 – kumpi sopii sinulle?

Kun auton hankinta tulee eteen niin sinun tulee valita uuden tai käytetyn auton väliltä. Suomessa tehdään vuosittain kaupat reilusta 100 000 uudesta autosta ja käytetyt autot vaihtavat omistajaa kaupan yhteydessä yli 600 000 kertaa vuodessa. Eli käytettyjen autojen kauppa on huomattavasti yleisempää kuin uusien autojen osto. Tämä tarkoittaa että kun Suomessa oleva auto viimein romutetaan noin 20 vuoden iässä on se ehtinyt vaihtaa omistajaa useamman kerran elinkaarensa aikana. Viime vuosina myös käytettyjen tuontiautojen määrä on noussut kasvuun ja Saksasta ja Ruotsista tuodaan suurin osa 50 000 käytettystä tuontiautosta vuosittain. Toisin kuin voisi kuvitella, myös tuontiautot ovat jo suhteellisen vanhoja, mikä edelleen nostaa Suomen autokannan keski-ikää yli 12 vuoden ja ollen näin EU:n keskiarvoa korkeampi.

Uuden auton hyviä puolia ovat alun huoltovapaat kilometrit ja takuu mahdollisten ongelmien varalle. Tästä mielenrauhasta joudut kuitenkin maksamaan edellä mainitun mukaisesti korkeampaa hintaa auton arvon alentumisen muodossa. Käytetyn auton hyvänä puolena ovat halvemmat ajokilometrit, mutta vastaavasti käytetyn auton mukana voi seurata mahdollisia iän tuomia teknisiä ongelmia. Kuluttajansuoja turvaa sinua käytetyn auton osalta ensimmäiset puoli vuotta ostaessasi auton autoliikkeestä, mutta tämänkin osalta on hyvä varmistua ehdoista, sillä myös kuluttajaa sitoo vastuu käytetystä tavarasta ja kuluvista osista. Nykyään tarjolla on myös useita lisäturvavakuutuksia, joiden avulla saat liikkeestä myös käytetylle autolle huolettomampia kilometrejä. Kuluttajien välinen autokauppa on suosittua erityisesti vanhempien autojen osalta, tällöin et saa samaa kuluttajansuojaa kuin liikkeeltä ostettaessa. Voit kuitenkin saada auton autokauppaa huokeampaan hintaan ja voit aina sopia auton kuntotarkastuksen katsastuskonttorille myyjän suostumuksella, jolloin voit varmistua auton teknisestä kunnosta ennen kaupantekoa.

Olitpa sitten ostamassa autoa uutena tai käytettynä niin ota huomioon seuraavat rahanarvoiset vinkit kaupantekoon:

  • Cash is king, kun ostat auton käteisellä tai rahoituksella niin pystyt parhaiten neuvottelemaan tulevan autosi alennuksesta. Autoliikkeet pelaavat usein vaihtoauton arvolla, mikä saa ostajan kääntämään huomion uuden hankinnan alennuksesta, siksi vanha auto kannattaa myydä erikseen ja maksimoida siitä saatava hinta ja neuvotella tulevan auton osalta paras mahdollinen käteisalennus.
  • Myyjät elävät kaupoista saatavilla provikoilla, siksi kuukauden loppu tai kvartaalin loppu voi olla otollinen aika lisäalennuksen saamiseksi, sillä kaupalla voi olla myyjälle tärkeä merkitys palkkapussin kartuttamiseksi tai tavoitteeseen pääsemiseksi.
  • Pienet ketjut voivat antaa paremmat alennukset, sillä niille sinun ostoksesi voi olla merkityksellisempi ja kulurakenne kevyempi kuin isoille toimijoille, toki myös suuret autoliikkeet voivat joskus tyhjentää varastojaan, jolloin voit tehdä hyviä löytöjä. Tärkeää onkin kilpailuttaa useampaa toimijaa niin laajasti maantieteellisesti kuin mahdollista, kotiinkuljetus on usein neuvoteltavissa kaupan päälle.
  • Jos raha-alennus on jo neuvoteltu niin voit aina selvittää mahdollisuutta huoltopaketin, lahjakortin tai rahoitustarjouksen saamiseksi. Erityisesti uusissa autoissa on tarjolla usein jopa 0% rahoitustarjouksia, jolloin auton maksaminen osissa on erityisen järkevää.

Käteisellä, lainalla, osamaksulla vai leasingillä?

Auton voi tänä päivänä hankkia käyttöönsä monella tavalla. Suomessa auton omistamisella on pitkät perinteet, mutta vähitellen meilläkin aletaan siirtyä Keski-Euroopan ja Yhdysvaltojen malliin, jossa autot usein hankitaan kuukausierällä lisäpalveluiden kera. Autot ovat lähtökohtaisesti kulutushyödykkeitä, joiden arvo laskee käytön myötä. Omien säästöjen sitominen autoon ei välttämättä olekaan kannattavaa, jos säästöille on saavissa parempaa tuottoa esimerkiksi sijoittamalla.

Niin käytettyyn kuin uuteen autoon on saatavilla laina- kuin osamaksurahoitusta, erona on se että osamaksussa auto toimii lainan vakuutena ja on rahoitusyhtiön omaisuutta kunnes viimeinenkin erä on maksettu, lainaa taas lyhennetään pankille samaan tapaan, mutta laillisesti olet auton omistaja. Osamaksu voi tulla lainaa halvemmaksi erityisesti jos olet saanut rahoitusyhtiön kampanjatarjouksen ja maksat vain vähän korkoja ja hoitomaksuja. Pääsääntöisesti laina-ja osamaksusopimuksissa vastaat itse auton muista huolenpitokuluista, mutta toisaalta sinua ei ole rajoitettu esimerkiksi käyttökilometrien suhteen. Voit myös sopia auton myynnistä ennen lainasopimuksesi päättymistä ja kuitata parhaassa tapauksessa koko loppuvelan myynnistä saatavilla tuloilla.

Leasing eli pitkäaikainen vuokraus on yleistynyt myös yksityisille kuluttajille viimeisten vuosien aikana ja tarjolla on niin uusien kuin käytettyjen autojen leasingsopimuksia. Leasingissä riskit ja auton arvonalenema on usein ulkoistettu rahoitusyhtiölle ja maksat kuukausimaksun yhteydessä auton huoltoon ja renkaisiin liittyviä kuluja. Leasingin ideana on nimenomaan huolettomuus ja yllättävien käyttökulujen välttäminen. Leasingissä sinun tulee kyetä arvioimaan ajomääräsi, sillä sopimusta suuremmat kilometrit tai paljon ajaminen tulevat usein sopimuksessa kalliiksi. Lyhytaikaisia leasingtarjouksia on alkanut näkyä yhä enemmän markkinoilla ja sopimukset, joissa kuukausierä on kohtuullinen on oiva valinta esimerkiksi sellaiselle käyttäjälle, joka pääosin ajaa autoa tiettynä vuodenaikana. Tällaisiin 6kk-24kk sopimuksiin on palveluntarjoajiksi tulleet myös autovuokraamot, tarjouksia kannattaa seurata aktiivisesti ja määritellä millaisen kuukausibudjetin ja ajoneuvon on valmis ottamaan käyttöönsä. Näin vältät pitkän sitoutumisen sopimusaikaan ja kuukausimaksuihin, sillä leasingsopimuksesta irtautuminen kesken sopimuskauden on hankalaa ja käy kalliiksi.

Oletko ostamassa autoa? Katso millaisen rahoituksen voit saada Autoluotto.fi:n kautta.

Ottaisitko sittenkin yhteiskäyttöauton?

Viime vuosina erityisesti pääkaupunkiseudulla ovat yleistyneet myös erilaiset yhteiskäyttöautomallit ja autovuokrauksen ja julksisen liikenteen yhdistävät mallit. Useimmiten yhteiskäyttöautot palvelevat parhaiten keskustan postinumeroalueilla asuvia, jotka käyttävät autoa pääkaupunkiseudun sisällä satunnaiseen tai lyhyeen matkantekoon. Ongelmaksi muodostuu vielä toistaiseksi saatavuus ja ajoneuvojen sijainti. Palveluntarjoajien määrän kasvu tulee varmasti kehittämään mahdollisuuksia tällä saralla, mutta sitä odotellessa tulee turvautua yhteiskäyttöauton ja vuokra-autojen yhdistelmään, jos haluaa välttää autoon sitoutumista. Autovuokraamot ovat oiva valinta satunnaiselle autonkäytölle, erityisesti jos kilometrejä syntyy paljon sillä Lapinmatka voi tulla hyvinkin edulliseksi vuokra-auton vapailla kilometreillä.