Lisätulojen tai sivutyön hankkiminen on asia, jota moni miettii tilanteessa, jossa ylimääräiselle rahalle olisi käyttöä. Oman päivätyön ympärille on mahdollista kehitellä moniakin tapoja hankkia lisätuloja, kunhan vain muistaa muutaman tärkeän asian ennen sivubisnesten aloittamista.

Tärkeintä on muistaa se, että päätyön kanssa kilpailevaa työtä ei ole mahdollista tehdä. Myös kilpailevan työn suunnittelu on kielletty. Lisäksi sivubisnesten osalta on tärkeä huomioida niiden vaikutus verotukseen, sillä lisätulot vaikuttavat tietysti myös veroprosenttiin.

Kaipaatko turvaa tulonmenetyksen varalle? Katso miten Vakuutustori voi auttaa.

Lisätulojen tekeminen on nykyisin yhä helpompaa, sillä netistä löytyy monenlaisia palveluita esimerkiksi omaisuuden vuokraukseen tai erilaisiin freelancer-hommiin. Me listasimme artikkeliimme 10 ideaa sivutöistä sekä tärkeät muistettavat asiat ennen sivutöiden aloittamista. Aivan artikkelimme lopussa puhumme myös siitä, mitä on kevytyrittäjyys.

10 ideaa sivutöistä

Omaisuuden vuokraus

Yksi vaivattomimmista tavoista hankkia lisätienestejä on oman omaisuuden vuokraus. Voit esimerkiksi vuokrata omaa asuntoasi  loma-aikoina vaikkapa Airbnb-palvelun kautta. Saman palvelun kautta onnistuu tietysti esimerkiksi kesämökin vuokraus aikoina, jolloin mökki ei ole itse sinun käytössäsi.

Asuntokauppa mielessä? Aloita kilpailuttamalla kiinteistönvälittäjä maksuttoman palvelun avulla.

Myös muun omaisuuden vuokraaminen on mahdollista ja alustatalous on mahdollistanut esimerkiksi autojen, veneiden ja muiden kulkupelien vuokraamisen. Oman auton voi laittaa vuokralle esimerkiksi Bloxcar-palveluun ja muita tarvikkeita varten on myös netissä omat alustansa.

Kirjoittaminen

Pysyykö kynä kädessä ja sana on hallussa? Siinä tapauksessa sinun kannattaa pohtia, voisiko kirjoittaminen olla juuri sinun hommasi. Netissä on paljon erilaisia alustoja kirjoitustöitä varten, kuten vaikkapa Topcontent. Ennen palveluihin rekisteröitymistä uuden kirjoittajan on usein annettava näyte taidoistaan, mutta tämän jälkeen toimeksiantoja riittää esimerkiksi erilaisten arvostelujen kirjoittamisessa.

Muu sisällöntuotanto

Oletko etävä videokuvaaja, haluatko ilmaista ajatuksiasi kirjoittamalla tai erilaisia somekanavia hyödyntämällä? Kaikenlainen muu sisällöntuotanto on hyvä tapa toteuttaa omaa intohimoaan esimerkiksi harrastuksien parissa. Sisällöntuotannossa tulonlähteinä ovat useimmiten mainostulot sekä seuraajamäärän kasvaessa vaikkapa kaupalliset yhteistyöt.

Netin kyselypalvelut

Mikäli olet valmis näkemään hieman vaivaa pienen rahan eteen, erilaiset netin kyselypalvelut voivat olla sinua varten. Netissä on lukuisia eri palveluja, jotka kaipaavat käyttäjien kommentteja erilaisiin kyselyihin. Tällaiset kyselyt ovat tavallisesti kestoltaan muutaman minuutin mittaisia ja palkkiot pieniä. Sivutoimisena pienenä puuhana kyselyt voivat olla kuitenkin hauskaa puuhaa.

Konsultointi

Onko sinulla ammattitaitoa, jota voit hyödyntää sivutoimisesti konsultoinnin maailmassa? Esimerkiksi pienyrittäjillä ei useinkaan ole mahdollisuuksia työntekijän palkkaamiseen ja isojen toimistojen käyttö konsultointitarpeisiin tulee kalliiksi. Sivutoiminen konsultti voikin olla hyvä ja kustannustehokas ratkaisu.

Oma verkkokauppa

Verkkokaupan perustaminen on nykyisin todella yksinkertaista. Netissä on tietysti myös verkkokaupan perustamisesta varten palveluita, joiden avulla oman kaupan perustaminen onnistuu käden käänteessä. Myös verkkokaupan tuotteiden osalta varastointitilanne on helpottunut, sillä drop shipping -malli tarjoaa verkkokauppiaalle täysin varastottoman tavan tehdä verkkokauppaa.

Graafinen suunnittelu

Jos olet osaava graafinen suunnittelija eli kynä pysyy kädessä myös netissä, voit kaupallistaa osaamisesi helposti. Tähänkin on olemassa alustatalouden palveluja, kuten vaikkapa fiverr.com, jonne kuka tahansa voi rekisteröityä ja tarjota palveluja halukkaille ostajille.

Nettisivujen tekeminen

Ammattitaitoinen nettisivujen tekeminen on potentiaalista kallista puuhaa, mutta jos osaat suunnitella edes auttavat kotisivut, voit kaupallistaa osaamisesi myymällä palvelujasi vaikkapa pienyrittäjille.

Kuljetuspalvelut

Erilaiset kuljetuspalvelut ovat kasvavassa roolissa nykypäivänä ja esimerkiksi ruuan kotiinkuljetus tai erilaiset taksipalvelut tuottavat mahdollisuuksia hankkia lisätuloja. Jos esimerkiksi ruuan kuljetus kiinnostaa, voit hankkiutua Wolt- tai Foodora-kuskiksi. Jos sinulla taas on oma auto, voi ryhtyä ajamaan Uberia. Näiden palvelujen etuna on se, että määrittelet itse työaikasi.

Ostaminen ja myyminen

Flippaus on erittäin suosittu harrastus Yhdysvalloissa ja Suomessa tämä termi kääntyy vaivattomimmin ostamiseksi ja myymiseksi. Ideana on tietysti ostaa tavaraa halvalla ja myydä se kalliimmalla eteenpäin. Erilaiset keräilytuotteet ovat paras tapa aloittaa flippaaminen ja halpoja tuotteita voi etsiä esimerkiksi kirpputoreilta. Flippaaminen on potentiaalista rahakasta puuhaa ja hauskaakin tekemisestä saa. Tässäkin käyttäjän tukena on runsaasti valmiita alustoja, kuten vaikkapa Tori sekä Huuto.net.

Tarvitsetko lainaa? Katso tarjoukset vertailupalvelusta.

Mitä sivutöissä pitää huomioida?

Sivutyöt ovat hyvä tapa hankkia lisätuloja, mutta ennen töiden aloittamista on syytä huolehtia muutamasta asiasta. Tärkein asia on ehdottomasti oman, vakituisen työnantajan suhtautuminen sivutyöhön. Nyrkkisääntönä sivutöihin liittyen voidaan pitää käsitystä, jonka mukaan työntekijällä on mahdollisuus tehdä muita töitä, kunhan ne eivät häiritse varsinaista työtä. Käsittelemme tässä kappaleessa kilpailukieltoasioita tarkemmin. Lisäksi sivutöissä tulee ottaa huomioon verotukseen liittyvät asiat sekä tietysti oma jaksaminen eli riittääkö kapasiteetti sivutöihin ja päätyöhön samanlaisella tarmolla.

Kaipaatko turvaa tulonmenetyksen varalle? Katso miten Vakuutustori voi auttaa.

Kilpailukielto

Sivutöiden lähtökohtana on yleensä aina työntekijän oikeus harjoittaa sivutoimia, jotka eivät kilpaile työnantajan toiminnan kanssa. Toinen sääntö on se, että sivutyö ei saa haitata päätyön suorittamista millään tavalla. Tavallista on, että sivutöistä tulisi sopia työnantajan kanssa, mutta mitään juridista ilmoitusvelvollisuutta ei ole, ainoastaan hyvään tapaan perustuva velvollisuus.

Kannattaa muistaa, että päätyön kanssa kilpaileva toiminta on kiellettyä ilman sopimustakin, samoin jo kilpailevan toiminnan valmistelu.

Verotus

Sivutyö vaikuttaa tietysti myös verotukseen, joten selvitä hyvissä ajoin, minkälaisia vaikutuksia sivutyöllä on veroihin. Aiemmin verotustilanne on helppo ratkaista, koska päätyötä varten oli oma korttinsa ja sivutuloja varten toinen. Nykyisin koko vuodelle tulee yksi verokortti, jossa on yksi tuloraja.

Verokorttiin kannattaa siis tehdä tarvittavat päivitykset ennen sivutöiden aloittamista, mikäli et tee töitä mahdollisen oman yrityksesi kautta.

Kevytyrittäminen sivutyönä

Sivutöiden tekeminen on helpointa oman yrityksen tai toiminimen kautta. Usein yrityksen perustaminen voi tuntua kuitenkin vaikealta ja monimutkaiselta prosessilta, vaikka se ei sitä todellisuudessa ole. Mikäli et kuitenkaan halua perustaa omaa yritystä, kevytyrittäjyys voi olla sinulle oivallinen vaihtoehto.

Kevytyrittäjyydessä toimit kuten yrittäjä kuitenkin siten, että todellisuudessa olet palkkionsaaja. Kevytyrittäjänä toimiessa etsit itse asiakkaasi, teet sovitut työt ja maksat tietysti työhön liittyvät laskut. Sen sijaan esimerkiksi laskutuksesta ja kirjanpidosta huolehtii palveluyritys, joka hoitaa nämä asiat puolestasi. Nykyisin kevytyrittäjyyspalveluita tarjoavia yrityksiä on lukuisia, kuten vaikkapa Ukko.fi, Eezy tai Free.fi.

Kevytyrittäjyys on myös toimeksiantajalle helppo vaihtoehto, koska tällöin ei tarvitse puljata raskaan verokorttiprosessin kanssa, vaan lasku tulee yritykseltä yritykselle. Sen sijaan sinä hoidat oman palkanmaksusi palveluyrityksen kanssa oman veroprosenttisi mukaan. Palveluyrityksen hinnoittelu perustuu laskutuksen tiettyyn prosenttimaksuun, joka vaihtelee yleensä 1-5  prosentin välillä.

Lopuksi

Maailma on pullollaan erilaisia asioita, joista juuri sinä voit saada lisätuloja. Aivan ensimmäiseksi kannattaakin miettiä omia vahvuuksia sekä erityisesti sitä, mikä olisi mielekästä sivutyötä. Mielekäs sivutyö on tietysti sellaista tekemistä, joka tuottaa paitsi rahaa, myös mielihyvää sen tekemisestä. Monelle sivutyöstä on lopulta rakentunut oma ammatti, kun osaaminen ja kysyntä sivutekemisen ympärillä kasvaa.

Haluatko säästää rahaa helposti? Kilpailuta kännykkäliittymä ja kilpailuta sähkösopimus.

Sivutöiden aloittaminen on nykyisin myös huomattavasti helpompaa, sillä netistä löytyy rutkasti vinkkejä sekä myös erilaisia alustoja esimerkiksi asioiden myymiseen, omien palvelujen kaupallistamiseen tai vaikkapa helpon verkkokaupan tekemiseen. Seuraava steppi onkin sinusta itsestäsi kiinni!