Koska luet tätä juttua, oletamme, että haluat päästä eroon hintavista kulutusluotoista. Onnittelut, olet ottanut tärkeimmän askeleen kohti hallittua, stressivapaata ja kasvavaa henkilökohtaista taloutta!

Tämä askel on aloittaminen. Toiseksi tärkeintä on lopettamatta jättäminen, mutta palataan siihen myöhemmin.

Vipit, kulutus- ja käyttöluotot ovat henkilökohtaiselle taloudelle kryptonniittiä, tai jopa syanidia. Niistä kannattaa hankkiutua eroon heti. Ymmärrämme kyllä, jos elämä heitti ylitsepääsemättömän esteen päin näköä tai muuten vain on tullut hölmöiltyä.

Syitä yli varojen elämiselle ja pikavippareiden armoille joutumiselle on tuhansia ja melkein jokaisella on joskus tullut tiukkoja tilanteita vastaan. Osasyyllinen on myös kulutuskeskeinen kulttuurimme, joka lietsoo toteuttamaan itseään kuluttamalla ja lykkäämällä maksun huomiselle. Luonnollisesti myös luottokorttivelat putoavat tähän pahimpaan, jatkuvaan kädestä suuhun -elämiseen johtavaan kategoriaan.

Okei, lopetetaan viisastelu. Velkaa on ja siitä täytyy maksaa korkoa joka kuukausi rutkasti enemmän kuin mikä olisi järkevää.

Mitä seuraavaksi?

Ensimmäinen vaihe on nykytilanteen tarkka kartoitus ja dokumenttien metsästys. Käytännössä haluamme saada laskettua kaikki velat ja näiden korot yhteen. Tarvitsemme myös kaikista velkapapereista mustaa valkoisella seuraavaa vaihetta varten. Haluamme mukaan kaikki mahdolliset lainat osamaksusopimuksista lähtien. Tämä vaihe on siitä omituinen, että mitä huonommin asiat on juuri tällä hetkellä, niin sitä suurempia välittömiä säästöjä voimme saada.

Näyttääkö synkältä? Tiedetään. Pahimmillaan vippien korot nousevat tuhansiin prosentteihin vuodessa. Ei silti ole syytä lannistua. Edessämme on ensimmäinen työmaa. Haluamme saada kuukausittaisen lyhennyserän mahdollisimman nopeasti näyttämään pyöreää nollaa. Emme mitenkään voi saada parempaa ja varmempaa tuottoa tuleville rahoillemme kuin maksamalla nämä velat pois. Tietenkin, jos sinulle on kertynyt säästöjä tai sijoituksia, näillä varoilla kannattaa lyhentää nämä lyhyet lainat pois välittömästi.

Ennen kuin siirrymme seuraavaan vaiheeseen, jossa yritämme pienentää kuukausierää kilpailuttamalla ja keskittämällä kaikki nämä lainat yhdelle halvemmalle vaihtoehdolle, on hyvä hetki tehdä lupaus ettet ota senttiäkään lisää lainaa ennen kuin nykyiset on maksettu täysimääräisesti pois.

Hienoa! Sitten siirrymme eteenpäin.

Lainojen yhdistäminen ja kokonaispotin kilpailutus

Seuraavaksi kilpailutamme rahoituslaitokset ja pankit, josko he haluaisivat maksaa nämä kaikki luotot pois ja täten sinä jäisit heille vastaavan summan velkaa, mutta ideaalitapauksessa huomattavasti pienemmällä korolla.

Velkojen uudelleenjärjestelyä tarjoavat esimerkiksi Takuusäätiö, perinteiset pankit ja tietyt muut rahoituslaitokset. Mm. Summarumin palvelussa voi vertailla yhdistelylainoja.

Seuraava tehtäväsi on käydä kaikkien, tai valittujen, yllämainittujen tahojen kanssaan neuvottelut, kilpailutus ja lopulta tehdä valinta parhaasta vaihtoehdosta.

Loistavaa! Nyt meillä on suunnitelma, kuinka pääsemme eroon näistä varallisuutta tehokkaasti tuhoavista riesoista.

Ennen kuin alamme miettiä, miten tienaamme enemmän joka kuukausi ja maksamme nopeammin korkeakorkoisia velkoja pois, käsitellään hieman suomalaisten keskimäärin suurinta kuukausittaista kuluerää eli asumista.

Jatketaan matkaamme asumiseen ja asuntolainan kilpailuttamiseen.