“Se nyt vaan on tyhmää maksaa liikaa”, sanoi eräs kodinkoneketju mainoksessaan. Olemme samaa mieltä. Siksi me olemme kilpailuttaneet käyttämämme palvelut ja sinun kannattaa tehdä sama. Säästät selvää rahaa.

Tässä kirjoituksessa käymme läpi mistä asioista todennäköisesti maksat liikaa ja kuinka voit vähentää kulujasi nopeasti ja helposti.

Kyllä, kilpailuttaminen voi olla nopeaa ja helppoa!

Kilpailuttaminen voi parhaimmillaan tarkoittaa sitä, että mikään muu ei muutu paitsi hinta, joka muuttuu halvemmaksi.

Kilpailuttaminen on nykyisin helppoa ja kätevää, kiitos digitalisaation ja erilaisten kilpailuttamista helpottavien palvelujen. Voit säästää satoja tai jopa tuhansia euroja vuodessa muutaman tunnin työllä poistumatta kotisohvalta.

Kilpailuta kaikki vakuutuksesi helposti vakuutusmeklarin avulla.

Itse asiassa muutama tunti saattaa olla liioiteltua, sillä jotkut palvelut voi kilpailuttaa viidessä minuutissa.

Kuulostaako hyvältä? Niin meidänkin mielestämme. Aloitetaan kilpailuttaminen ja rahan säästäminen.

Mies kilpailuttaa lainoja kotisohvalla.

Kilpailuttamisen idea

Kilpailuttamisen perusidea on kertoa usealle toimijalle mitä haluaa ja pyytää heitä kertomaan mihin hintaan ja millä ehdoin he voisivat tarjota sinulle haluamasi palvelun. Toisin sanoen pyydetään yrityksiä kilpailemaan asiakkuudestasi.

Kun useat yritykset kilpailevat sinun rahoistasi, voit verrata millaista vastinetta rahoille tulee ja valita parhaan toimittajan, parhailla ehdoilla ja parhaalla hinnalla.

Käytännössä kaikki palvelut, jota käytät, pitäisi kilpailuttaa säännölllisesti. Markkinat muuttuvat ja yleensä tänään on parempia diilejä tarjolla kuin mitä oli eilen.

Oletko huomannut, että nettiyhteyden tarjoajilla on aina meneillään joku hyvä tarjous, parempaan hintaan kuin mitä maksat nyt? Juuri siksi säännöllinen kilpailuttaminen on tärkeää. Saat aina hyvän diilin, etkä jää vuosikausiksi maksamaan ylihintaa huonoilla ehdoilla.

Usein kilpailuttaminen unohtuu arjen hulinoissa. Ennen kilpailuttaminen vaati paljon työtä ja aikaa, mutta nykyisin löytyy hyviä palveluja, jotka tekevät kilpailuttamisesta helppoa.

Nykyään kilpailuttaminen onnistuu kalsareissa kotisohvalta. Pienempien palvelujen suhteen se voi onnistua minuuteissa ja isojenkin kulujen kilpailuttaminen onnistuu tunnissa tai parissa.

Läppäri ja muistivihko, jossa lukee everything.

Mitä kannattaa kilpailuttaa?

Lyhyt, mutta hyödytön vastaus on “kaikki”.

Hieman pidempi vastaus on, että mitä enemmän rahaa käytät johonkin palveluun, sitä tärkeämpää on, että kilpailutat palvelun säännöllisesti.

Tässä on tunnusmerkkejä siitä, että palvelu kannattaa kilpailuttaa:

 • Maksat palvelusta joka kuukausi
 • Olet maksanut saman verran samalle tarjoajalle yli vuoden
 • Maksat palvelusta paljon
 • Et osaa suoralta kädeltä sanoa mikä on “hyvä” hinta palvelulle

Suosittelemme, että aloitat sieltä, missä summat ovat suurimmat.

Tässä lista palveluista, joita moni suomalainen käyttää ja jotka kannattaa mielestämme kilpailuttaa.

Olemme aikaisemmin kertoneet, kuinka asuntolainan kilpailuttaminen onnistuu.

Kolme tapaa kilpailuttaa ja säästää

Käymme seuraavaksi läpi kolme erilaista tapaa kilpailuttaa palveluja. Voit valita näistä itsellesi parhaiten sopivan riippuen siitä, kuinka paljon aikaa haluat käyttää.

1. Ota itse yhteyttä useisiin palveluntarjoajiin

Ensimmäinen tapa on ottaa yhteyttä useisiin eri palveluntarjoajiin ja pyytää heiltä tarjoukset vertailtavaksi. Näin teimme asuntolainan suhteen: otimme yhteyttä useisiin pankkeihin, kerroimme heille asunnosta, tuloista ja nykyisestä lainasta. Pankit antoivat tarjouksensa ja valitsimme parhaan.

Jos käytät tätä tapaa kilpailuttaa, muista, että saamissasi tarjouksissa on usein neuvotteluvaraa. Niinpä sinun kannattaa vielä pyytää palveluntarjoajia parantamaan tarjouksiaan. Usein hintaa saa alas ihan vaan pyytämällä.

“Voisitko tiputtaa tästä vielä satasen pois?” on pelottavan tehokas keino säästää 100 euroa alle minuutissa.

Suosittelemme tätä lähestymistapaa asuntolainan tai vakuutusten kilpailuttamiseen.  Tämä lähestysmistapa vie eniten aikaa.

kilpailuttaja.fi -palvelun etusivu

2. Käytä kilpailuttamista helpottavaa palvelua

Toinen tapa on hyödyntää erilaisia palveluja, jotka on suunniteltu kilpailuttamiseen. Tässä lista palveluista, joihin kannattaa tutustua:

Suosittelemme tätä lähestymistapaa kaikkien niiden palvelujen osalta, joille löytyy kilpailuttamista helpottava palvelu. Tutustu siis yllä esiteltyihin palveluihin.

Tämäntyyppiset palvelut ovat yleensä kuluttajalle ilmaisia. Palvelujen takana olevat yritykset tienaavat rahaa niiltä palveluntarjoajilta, joita sinä kuluttajana kilpailutat. Siksi kilpailuttaminen voi olla sinulle ilmaista.

3. Etsi palveluntarjoajien hinnat ja tarjoukset netistä ja valitse paras

Kolmas tapa on käydä läpi palveluntarjoajien, kuten vaikka mobiilioperaattoreiden sivut ja vertailla hintoja itse.

Kirjaa jokaisen sivuston kohdalla heidän tarjouksensa pääkohdat ranskalaisina viivoina ja hinta. Näin sinulla on hyvä vertailuaineisto kasassa noin puolen tunnin työllä ja voit valita parhaiten sopivan ja edullisimman tarjoajan.

Suosittelemme tätä lähestymistapaa kännykkä- ja nettiliittymiin, suoratoistopalveluihin ja musiikki- sekä äänikirjapalveluihin.

Miten paljon voin säästää kilpailuttamalla?

Katsotaan palvelu palvelulta, miten paljon kilpailuttaminen voi auttaa sinua säästämään. Huomaa, että puhumme nyt hyvin yleisellä tasolla ja sinun tilanteesi voi olla erilainen.

 • Asuntolaina: säästä satoja tai tuhansia euroja vuodessa
 • Kulutusluotto: säästä satoja tai tuhansia euroja vuodessa
 • Vakuutukset: säästä kymmeniä tai satoja euroja vuodessa
 • Sähkösopimus: säästä kymmeniä tai satoja euroja vuodessa
 • Kännykkäliittymä: säästä kymmeniä euroja vuodessa
 • Nettiliittymä: säästä kymmeniä euroja vuodessa
 • Suoratoistopalvelut: säästä kymmeniä euroja vuodessa
 • Musiikkipalvelut: säästä kymmeniä euroja vuodessa
 • Äänikirjat: säästä kymmeniä euroja vuodessa
 • Kiinteistönvälittäjät: säästä useita tuhansia euroja

Mitä nopeammin kilpailutat palvelusi, sitä enemmän säästät. Siksi kannattaa toimia heti, eikä jäädä odottelemaan parempia hetki.