Miten sijoittamisen aloittaminen tapahtuu? Mihin kannattaa sijoittaa ja miten sijoitan pörssiosakkeisiin? Nämä kolme kysymystä ovat ylivoimaisesti yleisimmät, jotka kuulen kun sijoitusharrastukseni tulee puheeksi.

Tässä artikkelissa käsittelen jokaisen näistä kysymyksistä yksityiskohtaisesti ja tyhjentävästi siten, että vaikka et tietäisi mitään sijoittamisesta, näillä ohjeilla voit halutessasi aloittaa sijoitusmatkasi jo tänään.

Mihin kannattaa sijoittaa

Aloitetaan näistä kolmesta kysymyksestä ylivoimaisesti monimutkaisimmasta ja tärkeimmästä. Kun olet sisäistänyt tämän kohdan, loppu on lasten leikkiä. Lyhyt vastaus kysymykseen on vähäkuluisiin passiivisiin indeksirahastoihin, jos uskot maailman parhaimmaksi sijoittajaksi tituleeratun Warren Buffettin sijoitusneuvoja.

Tiedän kokemuksesta, että tämä vastaus on aivan liian tylsä aloittelijan jännitystä ja äkkirikastumista janoaville korville. Erilaisia sijoitusstrategioita on tuhansia ja internetin keskustelupalstat ovat tulvillaan guruja, jotka meuhkaavat seuraavista raketoivista osakkeista. Tämä maailma on vähintäänkin yhtä kiehtova ja koukuttava kuin mikä tahansa muu uhkapeli. Vaikka perustelut indeksirahastojen puolesta olisivat miten hyvät, mahdollista on, että aloitat silti sijoitusurasi suorilla osakepoiminnoilla. Muista kuitenkin, että kyseessä on yksi maailman kilpailluin laji. Mitä luulet mahdollisuuksiesi olevan, kun sinua vastassa on kokonainen rykmentti maailman terävimpiä supertietokoneilla varustettuja, nukkumisesta luopuneita neroja?

Indeksisijoittamista voi myös perustella vuosina 2008-2017 käydyllä leikkimielisellä kilpailulla. Tässä kilpailussa Warren Buffett löi vetoa miljoonasta dollarista, että kukaan hedge-rahaston -hoitaja ei tulisi voittamaan hänen valitsemaansa, lähes ilmaiseksi hoidettua passiivista indeksirahastoa. Kilpailun säännöt olivat yksinkertaiset: Buffet sijoittaa 500 000 dollaria yhteen passiiviseen indeksirahastoon ja kilpakumppani saman summan vähintään viidestä eri aktiivisesti hoidetusta hedge-rahastosta koostuvaan yhdistelmään. Kymmenen vuoden päästä tarkistettaisiin kumpi on saanut enemmän tuottoa sijoitukselleen. Vuoden 2017 heinäkuussa Buffettin vastus Ted Seiges myönsi täysin varman tappionsa, kun indeksirahaston tuotot olivat jo yli viisinkertaiset hänen valitseman salkkunsa tuottoihin verrattuna.

Tarkastellaan seuraavaksi miten Buffettin oma sijoitusyritys Berkshire Hathaway on pärjännyt S&P 500 -indeksiä vastaan.

Edes yksi maailman parhaista sijoittajista ei ole pärjännyt kuin hitusen verran kultastandardina pidettyä S&P 500 -indeksiä paremmin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Olen kirjoittanut enemmän indeksirahastojen eduista aiemmin artikkelissa 5 tärkeintä asiaa sijoittamisessa. Loput indeksien hyödyt liittyvät verotuskäytäntöihin ja hajauttamiseen.

Miten sijoitat on yhtä tärkeää kuin mihin sijoitat

Mikä on paras tapa sijoittaa? Lyhyesti se on tämä: Hajauta ajallisesti ja pysy sijoitussuunnitelmassasi. Pysy suunnitelmassasi vaikka olisit lukenut miten pelottavia uutisia tahansa markkinaromahduksesta talousmedioissa. Yksi suurimmista ja yleisimmistä virheistä, mitä vasta-alkaneet sijoittajat tekevät on se, että he yrittävät ajoittaa sijoituksiaan ja siten hyötyä markkinaheilahduksista. Yleensä uhkapelissä käy niin, että oman sijoitussalkun laskiessa osakkeet myydään tappiolla pois ja jälleen kurssien noustessa aloitetaan sijoittaminen uudelleen edellistä myyntihintaa kalliimmalla. Näin on käynyt minulle ja jokaiselle tuttavalleni, joka tähän peliin on ryhtynyt.

Järkevämpi tapa on päättää, että sijoitan joka kuukausi saman summan osakeindekseihin vähintään seuraavan kymmenen vuoden ajan, ja vasta sen jälkeen katson miten kävi. Tämä taktiikka on toiminut oikein hyvin viimeiset kaksisataa vuotta ja uskallan ennustaa, että näin tulee olemaan myös tulevaisuudessa.

Muista vielä, että ensimmäinen päivän aikana tapahtunut 10% osakesalkun lasku on mittari, joka punnitsee hermosi ja talousviisautesi. Ahdistusta voit helpottaa ajattelemalla, että omistamillesi yrityksille ei ole käynyt yön aikana yhtään mitään, mutta sinä kuukautena saat huomattavasti enemmän osakkeita haltuusi samalla hinnalla kuin edellisenä kuukautena. Ennen pitkään syväkin lasku kiritään kiinni ja uudet indeksihuiput rikotaan.

Miten aloittaa sijoittaminen

Nyt kun olemme käsitelleet vaikeat asiat, voimme siirtyä helppoihin ja yksinkertaisiin asioihin. Sijoittamisen aloittamiseksi tarvitset arvo-osuustilin ja osakevälittäjän.

Itse suosittelen vasta-aloittajille välittäjäksi Nordnet-nimistä välittäjää seuraavista syistä:

 • Arvo-osuustilin perustaminen ja hallinnointi on ilmaista
 • Nordnet Superrahasto -nimiset passiiviset pohjoismaiset indeksirahastot ovat täysin kuluttomia
 • Palvelu on helppokäyttöinen
 • Tilin avaaminen ei vaadi minimitalletusta

Ainoa Nordnetin miinuspuoli mielestäni on muutamaa Suomessa toimivaa välittäjää kalliimmat välityshinnat ulkomaisiin osakkeisiin, ETF:iin, ETC:hin ja korkotodistuksiin. Toisaalta näiden halvempien välittäjien varjopuolina olen törmännyt sekaviin ammattikäyttöön suunniteltuihin käyttöliittymiin, useiden tuhansien minimitalletusrajoihin ja täysin kuluttomia rahastoja heiltä ei löydy.

Näistä syistä suosittelen järjestäen Nordnettia aloittelijan ensimmäiseksi välittäjäksi. Katsotaan seuraavaksi kuinka tilin avaaminen tapahtuu käytännössä.

Tilin avaaminen Nordnettiin, kohta kohdalta

 1. Pääset tilin avaussivulle oheisesta linkistä: www.nordnet.fi/aloita
 2. Klikkaa Avaa tili -nappia

Sijoittamisen aloittaminen Nordnetissä

 1. Syötä henkilötunnuksesi

 1. Täytä lisää tietoja ja valitse käyttäjätunnuksesi

 1. Lue ja hyväksy sopimusehdot

 1. Sopimus hyväksytään sähköisellä allekirjoituksella

 1. Tunnistaudu verkkopankkitunnuksillasi

 1. Onneksi olkoon nyt sinulla on ikioma arvo-osuustili

Nyt sinulla on arvo-osuustili ja välittäjä. Olet valmis aloittamaan sijoittamisen. Seuraavaksi katsotaan miten osakkeita ostetaan.

Miten ostan pörssiosakkeita

Pörssiosakkeita ostetaan tekemällä toimeksianto välittäjälle kyseisestä arvopaperista. Jotta voit ostaa osakkeita, jonkun toisen tulee myydä tämä vastaava osake sinun tarjoamalla hinnalla. Osakkeen markkinahinta määräytyy viimeisen tehdyn kaupan hinnan mukaan. Määrität kuinka monta osaketta olet maksimissaan valmis ostamaan tarjoamallasi hinnalla. Jos joku toinen on valmis myymään osakkeet tarjoamallasi hinnalla, osakkeet siirtyvät myyjän arvo-osuustililtä sinun arvo-osuustilillesi.

Ennen kuin voit tehdä kauppoja sinun tulee aluksi siirtää arvo-osuustilillesi rahaa verkkopankistasi. Se onnistuu seuraavalta sivulta.

Tämän jälkeen voit alkaa käydä kauppaa kaikilla Nordnetin välittämillä arvopapereilla. Ensimmäisessä vaiheessa mainitsemani Superrahastot löydät oheiselta välilehdeltä.

Nyt olet valmis aloittamaan taloutesi kannalta elämäsi järkevimmän päätöksen. Muista pitäytyä valitsemassasi sijoitussuunnitelmassasi ja älä ikinä sijoita mitään, mitä et myös ole valmis menettämään. Sijoittamisen tuotto johtuu riskistä ja tämän riskin ansiosta rahat voi myös menettää.

Talousviisas.fi -sivustolla esitettävä informaatio ei ole tarkoitettu osto- tai myyntisuositukseksi. Sijoituspäätökset tulee tehdä henkilökohtaisten arvioiden ja riskianalyysien perusteella. Talousviisas.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta mistään välillisistä tai välittömistä rahallisista tappioista, jotka ovat aiheutuneet sivustolla julkaistusta tiedosta. Talousviisas.fi-sivuston omistaja ei ota vastuuta julkaistun tiedon oikeellisuudesta tai siinä esiintyvistä virheistä. Talousviisas.fi -sivuston omistaja ei ota vastuuta linkeistä muille sivustoille. Sivuston ylläpitäjällä on oikeus päivittää tietoja tai poistaa sivustolla olevia tietoja milloin tahansa.