Kun on aika laittaa asunto myyntiin, monet käyttävät mielellään kiinteistönvälittäjää apunaan sen sijaan, että he yrittäisivät myydä asuntonsa itse.

Välittäjillä on asiantuntemusta ja he osaavat arvioida asunnon hinnan kilpailukykyisesti. He voivat myös näyttää asunnon potentiaalisille ostajille ammattitaitoisesti ja tehokkaasti. 

Välittäjää ei kuitenkaan kannata valita ennen kuin olet tehnyt pientä taustatutkimusta ja vertailua. Vertaa kiinteistönvälittäjä huolellisesti ja harkitse monia vaihtoehtoja ennen sopimuksen solmimista. 

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät ja säästä selvää rahaa.

Paras LKV (Laillistettu kiinteistövälittäjä) on sellainen henkilö, joka on ammattitaitoinen ja osaava ja joka kuuntelee asiakkaan toiveita.

Kiinteistönvälitys ei suju jokaiselta välittäjältä samalla tavalla. Siksi on tärkeää kutsua kiinteistönvälittäjä kylään ja kysyä häneltä avainkysymyksiä. Ne kertovat sinulle lisää välittäjän osaamisesta ja ammattitaidosta. 

Asunnon myyntiprosessi sujuu helposti ja vaivattomasti, kun asuntoa myy ammattitaitoinen välittäjä, jolle toiveesi ovat tärkeitä.

Tähän artikkeliin olemme keränneet 10 avainkysymystä, jotka kannattaa kysyä välittäjältä, kun hän tulee käymään.

Muistiinpanovälineet pöydällä

Kysy oikeat kysymykset

Välittäjän valinta on kuin työhaastattelu. Asiakkaana sinun tulee olla tyytyväinen valintaasi ja varmistaa, että asuntoasi kauppaa sellainen henkilö, jonka kanssa tunnet olosi mukavaksi. 

Seuraavat 10 kysymystä kannattaa kysyä välittäjältä: valitse välittäjä perustuen hänen antamiinsa vastauksiin. 

Muista ottaa muistiinpanoja jokaisen haastatteleman välittäjäsi vastauksista.

1. Kuinka kauan kauan olet toiminut välittäjänä?

Vaikka aina kokemus vuosissa ei takaa menestystä, alalle sopimattomat ihmiset eivät selviä alalla pitkään. Pitkä kokemus kertoo ainakin siitä, että välittäjä pitää työstään ja osaa asiansa. 

Kiinteistönvälitys onnistuu helpommin, kun välittäjällä on kokemusta vyön alla ja halu toimia hommassaan. Tämä ei tarkoita sitä, että välittäjällä pitäisi olla vuosikymmenien osaaminen takanaan. Toisaalta et ehkä halua palkata välittäjää, joka on saanut lisenssinsä pari päivää sitten.

2. Kuinka monta kohdetta sinulla on myynnissä nyt?

Olisi ikävää antaa toimeksianto välittäjälle vain huomatakseen, että välittäjä katoaa kuvasta. Sehän on nimittäin selvää, että yhdellä välittäjällä ei realistisesti voi olla kymmeniä kohteita kaupan ilman, että yhteydenpito asiakkaisiin kärsii. 

Jos välittäjällä on liikaa kohteita listallaan, myös asunnon näyttämisestä ja aikataulujen sopimisesta tulee hankalampaa. Tällainen tilanne ei aiheuta muuta kuin päänsärkyä ja turhautumista.

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät ja säästä selvää rahaa.

3. Oletko osa myyntitiimiä vai toimitko yksin?

Monet myyjät toivovat, että yksi välittäjä on asunnon hoitaja. Myyntitiimistä ei kuitenkaan ole haittaa, sillä välittäjäsi kollega voi esimerkiksi tuoda kiinnostuneen ostajan paikalle myös. Lisäksi myyntitiimi voi auttaa välittäjääsi myös muissa asioissa. 

Myyntitiimin olemassaolo on etenkin tärkeää silloin, kun myynnissä on arvokas kohde. Tällaisessa tilanteessa ostajakunta pienenee, jolloin on tärkeää, että välittäjällä on suurempi skaala mahdollisia ostajia ja kontakteja. 

Toisaalta esimerkiksi yksiön myyminen on helpompaa, koska niille on paljon kiinnostuneita ostajia, eikä myyntitiimin suuruudella ole tällöin juuri väliä.

Alueen tuntemus on tärkeä asunnonvälittäjän ominaisuus

4. Tunnetko alueen?

Yleensä LKV tuntee alueen hyvin, mutta pienemmät paikkakunnat tai suuren kaupungin laitamat saattavat olla poikkeuksia. Tästä tulee ongelma etenkin silloin, kun välittäjän tulisi kuvailla saatavilla olevia palveluita mahdollisille ostajille. 

Asunnon ostajan kannalta on tärkeää tietää, onko lähistöllä esimerkiksi:

  • ruokakauppoja
  • ravintoloita
  • busseja
  • junia
  • muita palveluita.

Jos välittäjä ei osaa vastata ostajan esittämiin kysymyksiin, kaupan sijaan ostajissa saattaa herätä vain myötähäpeää. 

Vaikka välittäjän ei tarvitse tuntea aluetta kuin omia taskujaan, haastattelutilanteessa kannattaa pyytää välittäjää kuvailemaan lähistöllä olevia palveluita. Näin saat selville, kuinka hyvin välittäjä on asioista perillä. 

5. Mitkä ovat markkinointitoimenpiteet?

Asunnon myyjänä sinun tulee tietää tarkasti, millä toimenpiteillä asuntosi saadaan potentiaalisten ostajien eteen. Toisin sanoen sinun tulee tietää, mitkä ovat ne konkreettiset myyntikanavat ja markkinointitoimenpiteet, joita myyntiin käytetään. 

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät ja säästä selvää rahaa.

Välittäjät voivat listata asuntosi esimerkiksi: 

  • internetissä
  • lehdissä
  • sosiaalisessa mediassa

Lisäksi sinun tulisi selvittää, stailaako välittäjä asunnon (vai odotetaanko sinun tekevän se itse), miten näytöt hoidetaan ja kuinka usein asuntoa näytetään.

Muista ottaa välittäjän antamista vastauksista muistiinpanoja ja vertaile haastattelemiesi välittäjien antamia vastauksia.

Sopimuksen kesto ja palkkio ovat tärkeitä

6. Mikä on sopimuksen kesto ja välityspalkkio?

Kun asunto annetaan toimeksiannoksi välittäjälle, sen kesto voi olla maksimissaan 4 kuukautta. Toimeksianto on mahdollista sopia myös lyhyemmäksi ajaksi, kuten vain 24 tunniksi, jos välittäjä sanoo, että hänellä on jo valmis ostaja. 

Toimeksiannon mittaa voi olla järkevää lyhentää esimerkiksi keskimääräisen myyntiajan pituuteen riippuen kohteen koosta ja myyntinäkymistä.

Välitystoimeksiannon palkkio voi olla käytännössä mitä tahansa, kiitos sopimusvapauden. Välitysliikkeen tahtotilasta, myyntikohteesta ja markkinointipanostuksista riippuen annetaan tarjous, jonka voit sitten hyväksyä tai et. 

Useissa tapauksissa palkkioperuste on prosenttiosuus velattomasta kauppahinnasta. Jos velkaosuus on suuri, palkkioperuste voi olla myös osa velkaosuudesta.

Vaihtoehtoisesti välityspalkkio voi olla myös kiinteä hinta riippumatta siitä, millä hinnalla asunto menee kaupaksi. 

Vertaa välityspalkkiot myös huolellisesti ennen välittäjän valintaa. Yleensä hintahaitari on 1-7%, mutta tämä voi vaihdella välittäjästä riippuen. Sinun pitää olla tyytyväinen välityspalkkioon.

7. Vertaa kiinteistönvälitys – Oletko lähdössä lomalle?

On tärkeää muistaa varmistaa, ettei välittäjä ole kesän kynnyksellä tai hiihtolomien kulmilla lähdössä lomalle. Olisi ikävää antaa toimeksianto välittäjälle vain huomatakseen, että välittäjä lähtee lomalle. Asunto jää näyttämättä ja myyntiprosessi vain pitenee.

8. Kuka hoitaa yleis- ja viikonloppuesittelyt?

Yleensä asiakas haluaa, että asunnon hoitaja (eli edessäsi istuva välittäjä) hoitaa kaikki näytöt. Toisinaan voit kuitenkin törmätä tilanteeseen, jossa kiinteistönvälittäjä onkin vain hankkija ja muut hoitavat asuntonäytön. 

Tämä on yleistä etenkin kuuluisien välittäjien kohdalla: heidän maineellaan tehdään sopimuksia ja muut välittäjät ottavat sopimukset hoitaakseen myöhemmin. 

Vaikka tämä ei olisikaan sinulle asunnon myyjänä iso ongelma, kysymys kannattaa silti kysyä välittäjältä selkeyden saamiseksi.

9. Kuinka usein ja millä tavoin pidämme yhteyttä?

Tämä kysymys ja siihen saatu vastaus voivat olla ratkaisevassa osassa, kun valitaan kiinteistönvälittäjä. Monille asunnon myyjille on tärkeää, että kiinteistönvälittäjä on yhteydessä tasaisessa tahdissa ja soittaa palautteen jokaisen näytön jälkeen

Hyvä kommunikaatio kertoo myös välittäjän ammattitaidosta ja omistautumisesta asialle. Etenkin silloin, jos olet kärsimätöntä sorttia, on tärkeää muistaa kysyä tämä kysymys varmistaaksesi, ettei tulevaisuudessa tule vastaan ongelmia.

10. Mitä haluat kysyä minulta?

Kuten olet jo varmasti huomannut, välittäjän valinta on kuin työhaastattelu. Viimeisenä askeleena on kysyä välittäjältä, mitä kysymyksiä hänellä on sinulle

Kannattaa kuunnella tarkasti, mitä välittäjällä on mielessään, sillä myös hänen sinulle esittämänsä kysymykset voivat pahimmassa tapauksessa saada sinut yliviivaamaan hänen nimensä listaltasi.

Vertaa kiinteistönvälittäjää ja valitse paras

Vertaa kiinteistönvälittäjä ja löydä paras vaihtoehto

Etsi paras kiinteistönvälittäjä vertailemalla. Oikein toteutettu haastattelutilanne kertoo sinulle jo paljon välittäjästä ja hänen tavoistaan toimia. On tärkeää, että tapaat monia välittäjiä ennen kuin teet päätöksen siitä, kenen kanssa solmit sopimuksen. 

Oletko myymässä asuntoasi? Kilpailuta kiinteistönvälittäjät ja säästä selvää rahaa.

Kun välittäjä on ammattitaitoinen ja osaa asiansa, asunnon myynti on vaivatonta ja helppoa kummallekin osapuolelle.

Lisäksi kokenut välittäjä, joka tuntee alueen ja osaa tehdä oikeanlaisen hinta-arvion, saa myös ostajan tuntemaan olonsa paremmaksi. Ammattitaitoinen LKV kommunikoi kanssasi tasaisessa tahdissa ja kertoo avoimesti markkinointisuunnitelmistaan. 

Muista, että sinun pitää myös tuntea olosi hyväksi välittäjän seurassa ja toisinaan kemiat kohtaavat.